UndergROund / …și alții

Istoria Rockului în Brașov – facebook

Așadar un link esențial pe facebook pentru subiectul proiectului nostru: Istoria rockului în Brașov! Am preluat și aici câteva imagini – doar pentru a vă deschide apetitul pentru numeroase frame-uri de istorie rock brașoveană!

Iată și o poveste, aceea a lui Attila Ticke Blaga, țintită și palpitantă.

Cum s-a văzut, am lăsat deoparte multe titulaturi care au ajuns în topuri – Doina Limbășanu, Gheorghe Gheorghiu, Marius Dragomir, Hi-Q, Bosquito, Horia Brenciu… Partea nevăzută a aisbergului este cel puțin la fel de interesantă, cu atât mai mult cu cât e prea puțin cunoscută. Mai jos am transcris câteva nume din underground, pentru că sunt destule titulaturi inventariate de cele două volume esențiale – „Rock’n Zărnești” semnat de regretatul Gabi Gomboș, respectiv „Assemblage. Brașov Music Boulevard” (Talaba Nimrod). Aici, omagiu câtorva oameni de rock plecați prea repede – Florian Stoica, Mircea Crișan, Costache Ioan, Andrei Calmuc… Pentru acesta din urmă, a apărut „a tribute sampler” de 10 piese (45 min), un tribut colecționat de Loud Rage Music, cu trupe ca Tenebre, Indian Fall, Putrefaction, Code Red, Nebulah, Spectral…

Continuarea despre care am vorbit în editorial ar putea aparține oricui, acesta e un început. Cum evidențiam undeva, la Brașov există Liceul vocațional și Facultatea de muzică – un elev ori un student ar putea întocmi o frumoasă lucrare cercetând o zonă ori alta a muzicii brașovene. Și probabil că revista „Sunete” ar găsi finanțare pentru o producție lansată cu cântec, așa cum a făcut Gabi Isac în 2008 pentru acel DVD. La Rockstadt, unde altundeva? Iar dacă nu dinspre partea oficială, atunci din  zona privată – aceasta a întreținut, după Revoluție, muzica Brașovului. Show de show!…

 

Cyfer (Adrian-Călin Țurcanu)

Chitarist – vocal, lider al trupei de blues-rock Cyfer’s Sin, grup pe care l-a fondat în 2005. Îndrumător de chitară în București. Cyfer a început să cânte la instrument la 15 ani; în adolescență a evoluat în diverse trupe metal-rock. Ulterior, s-a orientat spre blues-rock și a devenit chitarist în Fernet Blues Band (Brașov). În 2003 – 2004, a colaborat cu muzicianul american Terry Lee Burns. A fost membru în trupa muzicuțistului Marcian Petrescu, Trenul de Noapte. În concertele cu formația sa, se pot auzi influențele principale blues și funk, care se întind uneori până la world music. „Color” – primul album solo Cyfer (2009) – conține numai compoziții care îi aparțin (muzică și text). Un sound nou și proaspăt, pe alocuri exotic, o îmbinare armonioasă de elemente clasice blues, ritmuri funk; dar și structuri specifice rockului alternativ.

Kuki Gherman, Adrian Coco Tinca, Andrei Calmuc, Aurel Dincă, Horațiu Bodocan, Mircea Crișan, Monel Puia… și mulți alții.

Firme care nu apar tratate în proiectul BraSHOW, dar sunt evidențiate în cartea semnată de Talaba Nimrod: Transilvania Blues Festival (Rockstadt), Ink Festival, Tribute Festival, Rock’n park, Festivalul de carte și muzică Libris, magazine de instrumente și ateliere de reparații (nu puține)…

Pansament, Arzenal, Black Water, Celest, Michelangelo, Code Red, Detector, Experimental, Code Red, FusionCore, Pedestrians, Soul Serenade (mutați în ultimii ani la Bran), We Are Numbers…

 

False Reality

Veterană underground cu un prim semn din decembrie 1998, trupa False Reality a activat pe coordonate death metal melodic până în primăvara lui 2003, după ce a și lansat un EP – „Tales of Eternity” (promovat de Sidekick Records, Norvegia). După câteva plecări din componență, revenirea s-a produs abia după opt ani. Noul line-up a reușit să finalizeze un album în 2014 – „End of Eternity”, înregistrat sub label-ul Loud Rage Music, la care semnează astăzi multe trupe autohtone. De precizat că grupul a cântat la prima ediție „Rockstadt Extreme Fest”, iar anul următor a deschis în celebrul club recitalul Arkona. Componență actuală: Ioan Alexandru Crișan – voce, Alexandru Stănică – tobe, Cătălin Bota – bass, Silviu Stan – chitară, Lucian Popa – chitară, voce și Judit Toth – claviaturi.

 

We Are Numbers

Corect, trupa ortografiază numele W3 4R3 NUM83R5. Mai întâi a existat Deliver The God, oprit în urmă cu un deceniu, atunci când bateristul Norman (locomotiva compozițiilor) a părăsit țara. Liderul chitarist Alin Alinesku Ștefănescu și-a dorit să continue, iar noul proiect a fost demarat cu piesa „Numbers” – un demo pentru stilul metalcore îndrăgit. Lansarea adevărată a fost în deschiderea trupei americane Carnifex, importante fiiind și două apariții succesive la „Rockstadt Extreme Fest”. A apărut bateristul Horia Buzuleciu (ex. Black Swan). Solistul Silviu (inițial dorind să îi ajute pe termen limitat) i-a făcut până la urmă loc lui Andrei Dușca, iar la bass s-a stabilizat Radu Snuff Constantinescu, la cealaltă chitară Teo Ardeleanu. Un prim (și singur) album a fost lansat în 2018 – „Numbers”. Un interviu al Irinei-Maria Marinescu la Rock FM, din vara trecută, a anunțat participarea la Artmania. Brașovenii preferă să lanseze câte un video-single, fără a-și propune neapărat un nou album în format fizic.

 

Septimiu Hârșan

Pestilence este o formație de progressive death metal din Enschede, Olanda, înființată în anul 1986, cunoscută fiind pentru introducerea în propriile piese a elementelor de jazz și fusion. Până în prezent, trupa a lansat șase albume de studio. Pestilence avea următoarea formulă: Santiago Dobles – chitară lead, Tony Choy – bas, iar la tobe Septimiu Hărşan. Așadar toboşarul trupelor Code Red, Necrovile, Spectral, The Thirteenth Sun, Indian Fall, Aria Urbană, FusionCore şi Celest. Septimiu a fost și unul dintre instrumentiștii români de marcă ce au urcat pe scena Drum Stage, în cadrul „Maximum Rock Festival” (24 – 25 octombrie 2014, Turbohalle, București). Cu o experiență de 15 ani, are în prezent în pregătire un proiect internaţional alături de chitaristul Miloš Batoćanin (Synesis Absorption, Disdained) şi basistul Doug Williams (ex-Origin, ex-Cephalic Carnage). Este primul şi singurul instrumentist român care a apărut în cunoscuta publicaţie Sick Drummer Magazine, cu trei ocazii – un articol, „Brutal Beatings” și un interviu în exclusivitate, alături de mai multe clipuri publicate de-a lungul timpului. Primul set de tobe l-a avut abia în anul 2008, când, venind dintr-o zonă de background metal, thrash / speed, a început să aprofundeze mai multe abordări stilistice la tobe: jazz, funk, progressive rock, death metal şi chiar beat-uri electronice. Septimiu a urmat cursuri de teoria muzicii, armonie şi percuţie clasică, în paralel studiind la Facultatea de Litere. Toboșarul trupelor Necrovile (brutal death metal), The Thirteenth Sun (atmospheric rock/metal), Code Red (death metal), Spectral (technical death metal), Aria Urbana (electro) și Indian Fall (melodic black metal) – are, de asemenea, un proiect nou alături de chitaristul Fritz din trupa brașoveană FusionCore.

 

Mekanik Șef live la Club A (emisiunea „Remix – Rock Forum”)

Indian Fall

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *