Sunt clujean, iar din 2000, după Facultatea de Arte, am venit după soție la Brașov. Anul următor, am dat examen pentru postul de profesor, de atunci aici sunt – brașovean cu familia, prietenii, trupa. Parinții aveau colecție de discuri, de acolo mi se trage pasiunea; în plus, Clujul avea multe concerte, iar părinții m-au dus, am ascultat de toate. Nu am avut legătură cu Brașovul până în 2001, dar am cunoscut un liceu la Sfîntu Gheorghe, care era plin de rockeri. Prin urmare, cum să evit concertele, trupele, festivalurile lor? Așa m-am regăsit în atmosfera de la jazz, rock, blues, metale grele. Aici nu aveam gașcă, am dat examen la școala de muzică, am studiat chitara jazz cu dl Florin Luca… Am intrat în cluburi, mi-am făcut prieteni în breasla muzicală. Așa am ajuns la Fernet, după o audiție. Acum lucrez in domeniul artistic, profesor la Liceul de Arta, membru UAP, iar băieții de la Fernet mă tolerează, haha.
Din fericire, avem organizatori care fac cu pasiune evenimente, pe toate genurile, de la clasic la rock metalic. Sunt cluburi unde viața muzicală merge bine, vin multe trupe din țară cu recitaluri excelente. Am descoperit diverse grupări, școli, organizații. Am urmărit și emisiunile tale, ale lui Petre Magdin, unde apărea și Lenți, am tot strâns informații, atunci nu știam pentru ce. Mi-am dat seama că, dacă s-ar fi născut într-o țară mai mare, aveam și noi artiști și trupe pe copertele revistelor muzicale celebre.
Sunt pasionat de chitară în sine, pe lângă celelalte instrumente… Notam totul într-un caiețel, nu voiam să public nimic; căutam un lutier să îmi facă o chitară după conceptul meu. Stând acasă în pandemie, am tot cercetat ce studii s-au publicat în România. Aveam o primă chitară de la părinți, fabricată la Reghin – i-am căutat istoricul și tot așa. În doi ani, am reușit să adun un material de 300 de pagini cu tot ce s-a făcut la noi, unele nu mai există… Din fericire, am primit mult ajutor, nu numai căutând pe net, ci de la alți pasionați – informații, contacte. Volumul „Fuziuni corelate” s-a conturat în doi ani, nu știu dacă e finalizat – am lăsat să fie continuat de altcineva, poate dintre tinerii pasionați ca și mine.
Pentru volumul despre trupe – „Assemblage. Brașov music boulevard” – am cunoscut formații de calibru național, Conexiuni stau lângă marile noastre grupuri. Dar în Brașov au cântat și Pansament, Ura de după Ușă, Detector, Experimental (trupa cu superchitaristul Nelu Micloș) – eram fan, cantau AC/DC, Judas… Firește, Victor Solomon care a cântat și a înregistrat cu atâtea găști; Cyfer e și el un chitarist foarte bun, a și scos un disc excelent. Datorită breslei, prietenilor, eu eram un magnet care atrăgea și nota ce ziceau alții, ăsta e farmecul cărțuliei, dar toți au contribuit.
Din fericire, tot timpul apăreau trupe noi, mail-uri; așadar, e incomplet volumul, dar ăsta e și farmecul… deci mai iese un volum. La început mi-am dorit un eseu, acum am un feedback foarte bun – nu mai e un eseu, dar am generat emoții. Până la urmă, e un material de lucru, de folosit de către melomani, jurnaliști… Avem atâția tineri talentați, terenul nu era exploatat, iar pofta a venit mâncând, cum se spune. Totul a crescut de la o trupă la alta, acum zic că a meritat timpul, energia și efortul; oricum, totul a ieșit din pasiune și bunăvoință.
Și a contat mișcarea locală, pentru că la noi se întâmplă multe evenimente, cum ai văzut. Cel mai tare e „Rockstadt Extreme Fest”, incontestabil, de asemenea „Brașov Jazz & Blues Festival”. Trebuie să vii măcar o dată, ca să simți cu adevărat atmosfera. Mai e un festival de blues rock la clubul Rockstadt – „Transilvanian Blues Festival”, mai sunt gale pentru tineret. Cred că acest lucru mă și emoționează cel mai mult – deschiderea spre copii și adolescenți, ca în nici un alt oraș, organizatorii îi iau în seamă și pe cei mici. Nu mai vorbim de școli – Soundbox, Mima, InkMusic, ei țin și festivaluri separate, mai e școala unui chitarist – Wattzy (Robert Watzatka, are trei discuri), un tip care e în continuă mișcare. Și Festivalul „TamTam” organizează diverse scene, e plin de muzică atunci. Și pe partea clasică sunt destule manifestări, toate de ținută.