CONEXIUNI studențești de nivel național

Celebru ca solist al trupei Conexiuni, Florian Stoica a venit la Brașov în studenție. În 1983, împreună cu alţi doi studenţi – chitaristul Marcel Boca şi bateristul Victor Lenghel – a înfiinţat trupa, cu debutul la Casa de Cultură a Studenţilor. Au cântat în concerte, gale şi manifestări studenţeşti („Serbările Zăpezii”, „Galele Amfiteatru”,„Galele Costineşti”). În 1984, se alătură grupului Gabi Isac şi Lucian Murzea, înlocuit ulterior de Pavel Stelu.

Au ajuns în topurile muzicale naționale ale vremii, culminând cu premiul I la Interpretare şi diploma pentru cel mai bun solist vocal la Festivalul „Constelaţii Rock ’85” (Râmnicu-Vâlcea). Anul următor, au obţinut Premiul de Popularitate la concursul național „Primăvara Baladelor” respectiv Premiul I la Festivalul „Top T” (Buzău). Tot în 1986, trupa e premiată în cadrul Festivalului Artei şi Creaţiei Studenţeşti (cu finala din acel an organizată de Centrul Universitar Braşov), iar Florian Stoica este desemnat cel mai bun solist. În mai 1987, este susținut concertul de adio al formației (alături de Compact și de Dida Drăgan), întrucât claviaturistul Ramiro Junger se stabilește în Germania, iar Boca și Stoica încheie studenția și sunt obligați să plece la locurile de muncă repartizate. Totuși, până la Revoluție, trupa cântă de câteva ori după cum se aliniază planetele.

În 1990, inițiativa pentru reunire a lui Victor Lenghel găsește ecou, grupul se reface și are un parcurs continuu, dar și ascendent. Chitaristul Victor Solomon este cel mai important câștig al grupului, devenit principal compozitor alături de Florian Stoica. Concerte, festivaluri, înregistrări, filmări la TVR – trei videoclipuri de studio, difuzate și răsdifuzate! În 1993, chitaristul Nelu Micloș (cunoscut pentru activitatea în grupul hard & heavy Experimental) apare episodic. Conexiuni sunt invitați la festivalurile „Rock ’92” și „Rock ’93”, în acest an lansând și un așteptat prim album – „Tot ce-aș vrea să-ți spun”, promovat într-un turneu național de 28 de orașe, alături de Compact. Primele trei videoclipuri sunt realizate de Dan Manoliu și Ioan Duma la TVR („Tu”, „Tot ce-aș vrea să-ți spun” și „Viața de rocker”). În 1994, apar solistul Liviu Anghel (ex Metalchrist) și basistul George Nemeznic (ex Pansament), după ce Isac și Stoica părăsiseră grupul, din fericire temporar. Trupa este invitată și la „Rock ’94”.

În 1996, este lansată caseta audio „Viața de rocker”, cu înregistrări din ’93 – ’94. În toamnă, cu sprijinul Consiliului Județean Brașov, trupa participă la un schimb cultural cu artiști din Holstebro, Danemarca. În 1997, Conexiuni revin la formula consacrată: Florian Stoica – voce, Victor Solomon – chitară,  Gabi Isac – bass și Victor Lenghel – tobe. Este lansat al doilea album – „Lumea marionetelor” – promovat într-un turneu de cluburi. Piesa titulară, „Spune-i”, „Lacrimi în zadar”, dar mai cu seamă „Mai rămâi puțin” (devenit imn al liceului „Andrei Șaguna”și de acolo hit al liceenilor din toată țara) se adaugă portofoliului de succese ale trupei.

Din 2000, schimbarea paradigmei show-biz-ului național afectează și activitatea formației. Victor Solomon este alături de nou înființatul grup brașovean Bosquito. O piesă de bază lipsă, care trece formația pe linie moartă. Victor Lenghel activează ca organizator de spectacole, apoi va dezvolta o firmă performantă de lumini, Gabi Isac deschide propriul studio de înregistrări, ambele existente până în prezent. Numele Conexiuni este folosit în diverse colaborări cu soliști și instrumentiști, mai lungi ori mai scurte.

În 2003, lui Florian, Victor și Gabi li se alătură chitaristul Horațiu Bodocan (ex Celest) și claviaturistul Monel Puia, o altoire de care – cum se vedea din revenirea în studiouri și pe scene – era nevoie. După un an, revine și Victor Solomon. Sunt reorchestrate compozițiile vechi. Și apare oportunitatea deschiderii concertului Europe, în luna august, la Brașov. Probabil cel mai important show din toată viața formației. Abordarea este pe măsura contextului. Din păcate, Victor aboandonează din cauza unor probleme de sănătate. Tot el e cel care revine în forță să resusciteze trupa, în 2007. Adună instrumentiști, dar îl pierde pe Florian Stoica (înlocuit câteva luni de același Liviu Anghel).

La un sfert de veac de la înființare, 2008 devine un an sărbătoresc, care va fi abordat inclusiv printr-o voce inedită, feminină – Adina Drăgoescu. Câteva concerte ajută dimensiunea festivă, culminând cu „Zilele Brașovului”, dar și Festivalul de la Mamaia, unde Conexiuni primește Premiul „Teo Peter”. În același loc, este premiată pentru popularitate cea care va deveni următoarea solistă a trupei – Brigitta Balogh (atunci în vârstă de 19 ani). Au urmat veniri și plecări – soliștii Bogdan Apușcășiței și Cătălin Dobre,chitariștii Marius Pop, Cristi Iakab (inclusiv vocal) și Alex Mihalcea, claviaturiștii Mihai Ardelean și Walter Dionisie, basistul Monel Puia. Cu toții în jurul veteranului baterist și lider, Victor Lenghel. 2024 pare să fie un nou început.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *