Opera Braşov a împlinit, în 15 noiembrie 2023, șapte decenii de activitate. Instituţia braşoveană a fost înfiinţată în anul 1953, printr-o decizie a Sfatului Popular Regional, sub denumirea de Teatrul Muzical, având sediul în Braşov, str. Operetei nr. 51. De-a lungul timpului, denumirea instituţiei a cunoscut o serie de modificări. Din aprilie 1996, s-a numit Teatrul Liric Braşov, iar din iulie 2001 – Opera Braşov. Unul dintre principalele lâcașuri de cultură brașovene, Opera și-a atins de minune scopul de a valoriza resursele artistice şi tehnice existente, continuarea tradiţiei artistice, promovarea valorilor artistice autohtone în străinătate, stimularea inovaţiei şi a creativităţii.
Între personalităţile care și-au intersectat destinele artistice în acest loc sacru, se numără: Nicolae Herlea, Elena Cernei, Ludovic Spiess, Eugenia Moldoveanu, Felicia Filip, Leontina Văduva, Marius Brenciu (solişti), Jean Bobescu, Petre Sbârcea, Cornel Trăilescu, Ilarion Ionescu-Galaţi (dirijori), Jean Rânzescu, Hero Lupescu, George Zaharescu, Dimitrie Tăbăcaru (regizori) ș.m.a. Pe scena Operei au fost montate peste 100 de titluri de operă, operetă, musical, balet şi spectacole pentru copii, cu o mare complexitate şi varietate repertorială.
Instituția a fost invitată și s-a bucurat de succes la festivaluri prestigioase, naţionale şi internaţionale, între care: Festivalul Internaţional „George Enescu” Bucureşti (1988, cu spectacolul „Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini), Festivalul de Operă de la Montecatini, Italia (1993, cu spectacolul „Rigoletto” de Giuseppe Verdi), Festivalul „Mozarteum” din Salzburg (2000, cu opera „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart) ș.a. După o primă maxi-aniversare în 2003, la jumătate de secol de existență, anul trecut a fost organizat un nou Festival de Operă, Operetă şi Balet.